Gulasz wołowy z pampuchami.

Gulasz wołowy z pampuchami.

Składniki

·        500g wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o wielkości 3cmx3cm

·        1 spora cebula zwykła

·        2 ząbki czosnku

·        2 łyżki mąki pszennej -

·        2 łyżki oleju do smażenia

·        1 szklanka wody

·        Pieprz i sól do smaku

·        2 liście laurowe

·        3 ziela angielskie

·        ½ łyżeczki ostrej papryki

·        ½ łyżeczki słodkiej papryki


Składniki na pampuchy

  • ·        500 g mąki pszennej
  • ·        1 szklanka mleka
  • ·        3 łyżki stopionego masła
  • ·        30 g drożdży
  • ·        2 jajka
  • ·        szczypta soli
  • ·        szczypta cukru

wykonanie

Pampuchy w misce drożdże  rozpuszczamy w mleku. Dodajemy szczyptę cukru i mąkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy. Dodajemy do mąki jajka, całość łączymy z rozczynem. Ciasto wyrabiamy, dodajemy letnie masło i szczyptę soli. Dalej wyrabiamy. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy nasze ciasto będzie już wyrośnięte, formujemy z niego kule. Wielkością powinny przypominać pączki. Znów odstawiamy na trochę aż zaczną rosnąć.  Pampuchy gotujemy na parze.

Gulasz wołowy

Na  rozgrzaną patelnię wylewamy dwie łyżki oleju. Na gorący olej wkładamy mięso wołowe partiami, smażmy do zarumieniania. Obsmażone mięso przekładamy do garnka. Na tłuszczu na którym smażyło się mięso, podsmażamy cebulę i przekładamy do garnka. Do garnka wlewamy gorącą wodę i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości mięsa. Do małej miseczki wlewamy  około 50 ml letniej wody i wsypujemy mąkę pszennej. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego płynu. Mąkę rozrobioną z wodą wlewamy do garnka z gulaszem.  Kiedy gulasz zacznie się ponownie gotować i lekko zgęstnieje, gulasz jest gotowy.


Brak komentarzy: