Naleśniki z serem.
Naleśniki z serem.
Składniki na ciasto
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 210 g
- 3 średnie jajka
- szklanka ciepłej wody
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1/4 kostki roztopionego masła - 50 g
- łyżka cukru
- Składniki na ser do naleśników
- 500 g twarogu półtłustego mielonego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % - 30 g
- Cukier do smaku
- Cukier waniliowy
- 1 żółtko jajka - można pominąć
wykonanie
Do twarogu dodajemy żółtko jajka, cukru, cukier waniliowy, dwie łyżki kwaśnej śmietany Bardzo dokładnie mieszamy Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy trzy jajka trzymane w temperaturze pokojowej.
Wlewamy szklankę ciepłej wody i pół szklanki ciepłego mleka. Do tego jeszcze łyżka drobnego cukru, całość mieszamy Na koniec wlewamy masło. Ciasto naleśnikowe mieszamy dalej jeszcze chwilę, odstawiamy na 10 minut, by odpoczęło. Dobrze nagrzewamy płaską patelnię. Mieszamy ciasto ,wylewamy na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Po około minucie przewracamy placek na drugą stronę.
Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Naleśniki napełniamy farszem, które podsmażamy na maśle klarowanym przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz