Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio

 
 
W ten weekend byłam na warsztatach organizowanych przez Polską Akademię Kulinarną.
Jest to pierwsze danie jakie zostało przez nas przygotowane.

składniki
  • 30 g masła
  • 200 ml   śmietany     36%
  • 100g  parmezanu
  • gałka   muszkatowa
  • sól do smaku
   Ciasto
  • 100g mąki  typ 650  lub  mąki  Semola
  • 1 jajko
  • sól
 Farsz
  • 200g sera ricotta
  • 100g  kalafior  Hortex
  • 100 g  sałaty  radicchio
  • 100 g parmezanu
  • 2 żółtka
 Pesto
  • 50 g  Rukoli  Fit&Easy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g płatków   migdałowych
  • 2 łyżki oliwy
 Papier do  pieczenia  SAGA


Sposób wykonania
Wyrabiamy ciasto i cienko  rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 10 centymetrowe kwadraty, które gotujemy we wrzącej wodzie 1  minutę. Odcedzamy.
W misce mieszamy  wszystkie składniki  do  farszu i  po uzyskaniu  stałej konsystencji  masę  wykładamy na  makaronowe  kwadraty ułożone  na papierze  Saga  Zwijamy z  farszem w  rulony.
W brytfannie  wyłożone papierem  SAGA  układamy  przygotowane cannelloni.  W  rondelku  rozgrzewamy  śmietanę ( nie doprowadzamy do wrzenia) smarujemy nią cannelloni, wierzch  posypujemy  parmezanem. Wstawiamy do  rozgrzanego  piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Miksujemy  rukolę,  czosnek,  uprażone płatki migdałów  raz  oliwę.
Tak przygotowanym   pesto polewamy   cannelloni.

 



 
Prześlij komentarz