Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio
W ten weekend byłam na warsztatach organizowanych przez Polską Akademię Kulinarną.
Jest to pierwsze danie jakie zostało przez nas przygotowane.
składniki
- 30 g masła
- 200 ml śmietany 36%
- 100g parmezanu
- gałka muszkatowa
- sól do smaku
Ciasto
- 100g mąki typ 650 lub mąki Semola
- 1 jajko
- sól
Farsz
- 200g sera ricotta
- 100g kalafior Hortex
- 100 g sałaty radicchio
- 100 g parmezanu
- 2 żółtka
Pesto
- 50 g Rukoli Fit&Easy
- 2 ząbki czosnku
- 10 g płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy
Papier do
pieczenia SAGA
Sposób wykonania
Wyrabiamy ciasto i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 10
centymetrowe kwadraty, które gotujemy we wrzącej wodzie 1 minutę. Odcedzamy.
W misce mieszamy wszystkie składniki do
farszu i po uzyskaniu stałej konsystencji masę
wykładamy na makaronowe kwadraty ułożone na papierze
Saga Zwijamy z farszem w
rulony.
W brytfannie wyłożone papierem SAGA
układamy przygotowane cannelloni. W
rondelku rozgrzewamy śmietanę ( nie doprowadzamy do wrzenia)
smarujemy nią cannelloni, wierzch
posypujemy parmezanem. Wstawiamy
do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Miksujemy rukolę,
czosnek, uprażone płatki
migdałów raz oliwę.
Tak przygotowanym pesto polewamy cannelloni.
1 komentarz:
ale Dziewczyno trafiłaś w moje gusta;D
Prześlij komentarz