Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
I kolejna propozycja pyszności z warsztatów z Polska Gotuje.
Składniki
- 280g polędwicy wieprzowej
- 1 łodyga selera naciowego
- 100ml wina białego wytrawnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 150 g pulpy pomidorowej
- włoszczyzna paski Hortex
- sól, pieprz do smaku
ciasto
400g
mąki lub semoli
sposób wykonania
Wyrabiamy ciasto i
produkujemy makaron używając
miksera cooking chef z przystawką
do makaronu casarecce
możemy też zrobić ręcznie.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę z
oliwek i podsmażamy pokrojoną włoszczyznę oraz seler
naciowy. Polędwice kroimy w ok 1
cm kostkę i podsmażamy na patelni razem z
warzywami. Całość podlewamy biały
winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy
pulpę pomidorową i niewielką ilość
gorącej wody. Wszystko dusimy
około 10 minut.
Przygotowany makaron
casarecce gotujemy al dente i dodajemy na patelnie
do przygotowanego sosu
ragout, Mieszamy całość i wykładamy na talerz, dekorując natką
pietruszki.
1 komentarz:
Fajny pomysł, ale Mariola brakuje mi na blogu przepisów na nadchodzące święta :(
Prześlij komentarz