Fasolka po bretońsku

 Fasolka po bretońsku chyba zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem. Kiedy byłam małą dziewczynką jeździliśmy z rodzicami na zakupy do dużych miast,praktycznie były to wyprawy całodniowe. od dziecka lubiłam dobrze zjeść,co za tym idzie wizyty w restauracjach w barach. Jednym z dan które zawsze znajdowało się w karcie była fasolka po bretońsku. Do dzisiaj mi pozostało wizyta w innym mieście powiązana jest z wizytą w restauracji. Nie ma to jak zrobić samemu fasolkę po bretońsku która wyszła pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis pochodzi od mojej Mamy która robi najlepszą na świecie fasolkę po bretońsku.Gorąco Wam polecam.


Składniki  
  •  50dag fasolki Jaś
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 dag mąki
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • 30 dag boczku wędzonego


Wykonanie

Fasolę przebrać, opłukać zalać wodą pozostawić na noc. Następnie ugotować ją w tej samej wodzie w miarę potrzeby dolewając wrzątku. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę dodać do fasolki. Dodać koncentrat pomidorowy doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, Zrobić zasmażkę z mąki i dodać do fasolki.
Prześlij komentarz