czwartek, 19 grudnia 2013

Cielęcina podawana z sosem wiśniowym z puree z zielonego groszku z olejem rzepakowym

Cielęcina nie jest zbyt popularna  na naszych stołach,dziś chciałabym Was do niej przekonać.A ze święta się zbliżają, dziś zapraszam na kolejne danie świątecznie cielęcina podawana z sosem wiśniowym z puree z zielonego groszku.Cielęcinę możemy podać na świąteczny obiad.Cielęcina wyszła bardzo delikatna,pyszna w smaku w połączeniu z sosem wiśniowym i puree z zielonego groszku, z dodatkiem jabłka rewelacja. Ja na pewno danie przygotuję na święta, zachęcam Was.Do przygotowania potrawy użyłam zdrowych produktów jednym z nich jest olej rzepakowy,a wiecie dlaczego?Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.
Przepis powstał ze współpracy z blogiem Mistrzowie Smaku klik




składniki
  • ·         3 sznycle cielęce z kostka
  • ·         2 łyżeczka przyprawy do cielęciny
  • ·         sól
  • ·         pieprz
  • ·        sos z cytryny
  • ·         olej rzepakowy
 sos wiśniowy
  • ·         2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
  • ·         4 łyżki  miodu,
  • ·         4 goździki,
  • ·         1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ·         1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ·         sól, pieprz do smaku
puree z zielonego groszku
  • ·         250 g mrożonego zielonego groszku
  • ·         1oleju rzepakowego
  • ·         2 łyżki śmietany
  • ·         sól, pieprz do smaku
  • 2 gruszki 
  • gwiazdki anyżku.
wykonanie
Sznycle z cielęciny.
Sznycle dokładnie myjemy osuszamy. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajmy sok z cytryny, przyprawę do cielęciny, dodajemy sól pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy sznycle cielęce odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Do rękawa do pieczenia mięsa wkładamy sznycle cielęce mięso polewamy naszą marynatą zamykamy.Sznycle pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia może być różny zależy od naszego piekarnika.
sos wiśniowy.
Tłuszcz z pieczonej cielęciny przelewamy do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 puree z zielonego groszku
Do garnka wlewamy wodę którą gotujemy, następnie wrzucamy mrożony groszek gotujemy do miękkości. Ugotowany groszek odcedzamy przekładamy do miseczki, dodajemy olej, śmietanę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jabłka, myjemy wydrążamy gniazda nasienne skrapiamy tłuszczem z pieczonej cielęciny  na kilka minut wykładamy do piekarnika,  by zrobiły się lekko miękkie.
Prześlij komentarz