Cielęcina podawana z sosem wiśniowym z puree z zielonego groszku z olejem rzepakowym
Cielęcina nie jest zbyt popularna na naszych stołach,dziś chciałabym Was do niej przekonać.A ze święta się zbliżają, dziś zapraszam na kolejne danie świątecznie cielęcina podawana z sosem wiśniowym z puree z zielonego
groszku.Cielęcinę możemy podać na świąteczny obiad.Cielęcina wyszła bardzo delikatna,pyszna w smaku w połączeniu z sosem wiśniowym i puree z zielonego groszku, z dodatkiem jabłka rewelacja. Ja na pewno danie przygotuję na święta, zachęcam Was.Do przygotowania potrawy użyłam zdrowych produktów jednym z nich jest olej rzepakowy,a wiecie dlaczego?Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.
Przepis powstał ze współpracy z blogiem Mistrzowie Smaku klik
Przepis powstał ze współpracy z blogiem Mistrzowie Smaku klik
składniki
- · 3 sznycle cielęce z kostka
- · 2 łyżeczka przyprawy do cielęciny
- · sól
- · pieprz
- · sos z cytryny
- · olej rzepakowy
sos wiśniowy
- · 2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
- · 4 łyżki miodu,
- · 4 goździki,
- · 1 płaska łyżeczka cynamonu
- · 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- · sól, pieprz do smaku
puree z zielonego groszku
- · 250 g mrożonego zielonego groszku
- · 1oleju rzepakowego
- · 2 łyżki śmietany
- · sól, pieprz do smaku
Sznycle z cielęciny.
Sznycle dokładnie myjemy osuszamy. Do miseczki wlewamy olej
rzepakowy, dodajmy sok z cytryny, przyprawę do cielęciny, dodajemy sól pieprz
do smaku, dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy sznycle
cielęce odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Do rękawa do pieczenia mięsa
wkładamy sznycle cielęce mięso polewamy naszą marynatą zamykamy.Sznycle
pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia może być różny zależy
od naszego piekarnika.
Tłuszcz z pieczonej cielęciny przelewamy do rondla, dodajemy
wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy
łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
puree z zielonego groszku
Do garnka wlewamy wodę którą gotujemy, następnie wrzucamy
mrożony groszek gotujemy do miękkości. Ugotowany groszek odcedzamy przekładamy
do miseczki, dodajemy olej, śmietanę
miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3 komentarze:
Popularna to może by i była,tylko ta cena cielęciny nie jest popularna, no i ubytek wagi przy pieczeniu.Pychota.Ja to bym do tego pysznego sosu dodał kieliszek wódki i nic mi więcej nie potrzeba.
Przesympatyczna Mariolko.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
Piękny kolor puree z zielonego groszku, spróbuję zrobić bo szukałam właśnie jak to zrobić żeby ten kolor nie byl mdły
Prześlij komentarz