wieniec drożdżowy
Dość dawno temu od Jacka, dostałam foremkę w kształcie wieńca, na którą zachorowałam. A Jacuś chcąc spełnić moje marzenia kupił ją dla mnie. Kilka razy piekłam już w niej babkę a teraz pora przygotować prawdziwy wieniec drożdżowy.
Przepis znalazłam w "ciasta z mojego domu" wyd. Kuchnia 1/2002 rok.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 12 dag margaryny
- 1/2szkl cukru
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- laska wanilii Royal
- 5 dag rodzynek
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
Drożdże rozmieszać z mlekiem, 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pozostawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, ja wykorzystałam robot maxi robi z Zelmera, Do mąki dodać rozczyn, jajka, roztopioną margarynę i sól.Ciasto wyrabiać aż wchłonie tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodać rodzynki i wanilię i wyrobić ciasto ponownie. Ciasto przełożyć do formy, moja jest w kształcie wieńca i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
1 komentarz:
Smacznie wygląda :)
Prześlij komentarz