Warsztaty z Polska Gotouje 22-23 Września
Tym razem na tapecie były ryby i owoce morza.
Tradycyjnie w sobotnie popołudnie degustacja tego co w Niedzielę będziemy przygotowywać.
Spotkaliśmy się w warszawskiej restauracji "Meltemi", gdzie szefuje w kuchni Dimitrios Anastasopoulos, Grek od dziewięciu lat mieszkający w Polsce.
Jak już jesteśmy przy kuchniach z różnych stron świata chciałabym Was zachęcić do wypróbowania kuchni francuskiej która będzie miała swój tydzień w sieci l LIdl od poniedziałku pierwszego października a gazetce
Jak już jesteśmy przy kuchniach z różnych stron świata chciałabym Was zachęcić do wypróbowania kuchni francuskiej która będzie miała swój tydzień w sieci l LIdl od poniedziałku pierwszego października a gazetce
znajdziecie wiele produktów w atrakcyjnych cenach. Do nabycia gotowe dania jak również produkty z których możecie zrobić podobne dania lub na co Wam przyjdzie ochota.. Ja wybieram się na zakupy by uzupełnić zapasy które wykorzystam podczas przygotowania różnych dań które niebawem pojawią się na blogu.
Na dzień dobry zaserwował nam garść omułków w sosie szafranowym.
Na dzień dobry zaserwował nam garść omułków w sosie szafranowym.
Potem kalmary z musem z kalafiora i sosem z czerwonej papryki.
A to nie są mielone tylko krokieciki z dorsza z bobem. :)
Jak już się rozjedliśmy i rozsiedliśmy wygodniej to Szef zaserwował nam, łososia w pergaminie z sałatką z fasolki szparagowej.
Po nim były krewetki z suszonymi warzywami.
I szaszłyki rybne.
Im dalej tym ciekawiej. :) Bo następne degustowane danie to grillowany tuńczyk z bukietem sałat, sosem pomidorowo- oliwkowym i puree buraczanym.
Ostatnim daniem zaserwowanym nam była duszona żabnica z ziemniakami i kuminem z dodatkiem smażonej rukoli i zielonym groszkiem.
Nie na darmo nazywają ją diabłem morskim, zobaczcie filmik, z życia Żabnicy:
Milusia, ale smakuje wyśmienicie.
A Niedziela przy garach, czyli nauka jak dobrze przyrządzić to co w Sobotę próbowaliśmy, innymi słowy, zabawa na całego, w doborowym towarzystwie.
Nasi Mentorzy
Marcin Budynek i Dimitrios Anastasopoulos |
No i ekipa "Walecznych"
Zdjęcie publikujemy za zgodą, Joli, właścicielki bloga Kulinarny Świat
|
Zanim każdy z nas zaczął cokolwiek mieszać z którymkolwiek przepisem, najpierw był pokaz w wykonaniu Mistrzów.
Choć czasem można było odnieść wrażenie, że nie do końca podążają utartymi ścieżkami...
I dlatego było śmiechu co niemiara, czyli gotowanie na wesoło. :D
A w kolejnych postach zaserwujemy Wam przepisy warsztatowe, w naszym wydaniu.
Jacek
2 komentarze:
Bardzo dobra relacja! :)
Dziękujemy i zapraszamy częściej do nas :)
Prześlij komentarz