Zupa krewetkowa z prażonym sezamem i glonami Wakame
Oto jeden z przepisów z warsztatów organizowanych przez Szkołę gotowania na portalu kobieta pod okiem Karola Okrasy :)
Zupa krewetkowa dla miłośników owoców morza i kuchni japońskiej. Zupa krewetkowa jest w słonecznym kolorze jak ostanie promienie jesiennego słońca
Zupa krewetkowa z prażonym sezamem i glonami Wakame
Składniki:
Zupa krewetkowa dla miłośników owoców morza i kuchni japońskiej. Zupa krewetkowa jest w słonecznym kolorze jak ostanie promienie jesiennego słońca
Zupa krewetkowa z prażonym sezamem i glonami Wakame
Składniki:
- Krewetki surowe całe 1 kg,
- Curcuma 20 g,
- Imbir mielony 2 g
- Liście limonki suszone 4 szt.,
- Trawa cytrynowa 1 szt.,
- Kolendra świeża 1 pęczek,
- Marchewka 0,2 kg,
- Por 0,2 kg,
- Woda 2 litry,
- Olej 2 łyżki,
- Mleko kokosowe 200 ml
- Pomidory świeże 1 kg
- Wodorosty wakame 30 g
- 50 g masło
- 2 ząbki czosnku
- Curry Kamis
- Sól, pieprz do smaku
- Prażone ziarno sezamu 20 g
4 komentarze:
dla mnie składniki są tak niecodzienne, że aż trudno to sobie wyobrazić... ale skusiłabym się na taką zupę z 100% pewnością, że po zjedzeniu byłabym.... wniebowzięta :)
Bardzo ciekawy przepis, troszkę droga ta zupka, ale jak zmniejsze ilość na 2 osoby to może mój portfel się nie obrazi :)
Na pewno mu przejdzie gdy, podniebienie uprzejmie mu doniesie, że za tak nikczemną kwotę było "niebo w gębie". :D
Mała miseczka własnego nieba. :)
Prześlij komentarz