Sernik przepyszny




Z sernikami jest tak, raz wychodzą a raz nie. Zazwyczaj, jak pięknie wyrasta to potem opada. Zdradzę Wam dwie dobre rady zamiast cukru zwykłego można użyć cukier żelujący, a druga to w ser wkładamy makaron rurki, aby odprowadził nadmiar pary wodnej z wnętrza, w czasie pieczenia. Takie makaronowe kominy. :) Nie mam jednego sprawdzonego przepisu cały czas szukam. Dawno temu zapomniałam dodać piany do sernika wyrósł może nie dużo ale był równy dlatego dziś celowo nie użyje białek czyli piany.

Składniki

  • 400g mąki pszennej Basia
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1  margaryna  Kasia
  • 150 g  cukru  pudru  Kupiec
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej  śmietany Rolmlecz
  • 1 aromat waniliowy  Gellwe
  • cukier waniliowy Kamis
Masa  serowa

  • 1/2 kg sera trzykrotnie  mielonego półtłustego Rolmlecz
  • 1/2  kg  sera  tłustego Rolmlecz
  • 300 g cukru pudru Kupiec
  • 1/2 szkl oleju Wielkopolskiego rzepakowego
  • 2 duże  jajka
  • 6 żółtek
  • 1 budyń  waniliowy Dr Oetkera
  • 1  aromat do sernika Gellwe
  • cukier puder waniliowy Diamant


Wykonanie
Mąkę pszenną przesiewamy bezpośrednio na stolnice,następnie siekamy z margaryną dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i aromat waniliowy wszystko mieszkamy. W miseczce delikatnie mieszkamy żółta które wlewamy do ciasta. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa
Ser tłusty ugniatamy widelcem, który wkładamy do miski dodajemy ser trzykrotnie mielony mieszamy sery mikserem. Dodajemy cukier puder, budyń i olej Wielkopolski rzepakowy, aromat do sernika. Do miseczki wbijamy jajka dodajemy żółta ,szczyptę soli i lekko ubijamy widelcem następnie dodajemy do sera. Całość ucieramy przez około 20 minut.
Włączamy piekarnik ustawiamy temperaturę na około 160-170 stopni
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto które, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym by sobie zostawić na dekoracje na wierzch sernika Na ciasto wykładamy masę serową. Resztę ciasta rozwałkowujemy tniemy na paseczki, które układamy na wierzchu sernika, które smarujemy białkiem.
Sernik wkładamy do piekarnika u mnie 160 stopni i pieczemy około 70-80 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na około 1/2 godziny. wyjmujemy i studzimy. Kiedy sernik będzie zimny posypujemy cukrem pudrem waniliowym  Diamant.
Aromat do   sernika  możecie  kupić w  sieci  sklepów  Polomarket  który  pojawia się  dwa razy  w roku   przed świętami w innych   sklepach brak. Kupiłam   kilka  na  zapas. 

14 komentarzy:

Elficzna pisze...

serniczka bym zjadła :) uwielbiam!

Anula pisze...

Ale mi ślinka cieknie n ataki sernik:)

Anika pisze...

Musi być pyszny! Wygląda dokładnie tak, jak powinien wyglądać sernik!:)

Agnieszka Rucińska pisze...

Ja trzymam się jednego przepisu na sernik, bo zawsze wychodzi, nie opada i jest równiutki jak blat stołu. Piekę ok. półtorej godziny zaczynając od 190 stopni, a potem sukcesywnie zmniejszam temperaturę co 15 minut.
Piękne i smakowite zdjęcie. Sernika nigdy dość!

Droczilka pisze...

A co potem z tym makaronem? Hmm....przyznaję, że o czyms takim słysze po raz pierwszy...

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Po prostu po upieczeniu wyciągasz. :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Dzięki! A ja lubię czasem spróbować czegoś nowego.
Masz rację sernika nigdy dość.

Kulinarne pyszności Molki pisze...

I jest!! Znika w zawrotnym tempie :D

Kulinarne pyszności Molki pisze...

To zapraszam na kawałeczek, może dwa albo i trzy. :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Zapraszam, chętnie się podzielę. :)

wiosenka27 pisze...

Makaronowe kominy bardzo mnie zainteresowały. Nigdy jeszcze o nich nie słyszałam:)

gin pisze...

Ja tam lubię te opadnięte serniki też :) Mniam :)

Anonimowy pisze...

Jak może Ci opaść sernik?

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Drogi Anonimie szkoda ze się wstydzisz swojego imienia i nazwiska.Kto kiedykolwiek robił sernik ten wie widać pieczenie sernika przekracza Twoje możliwości. Pozdrawiam życzę powodzenia w kuchni :)