Sernik przepyszny
Z sernikami jest tak, raz
wychodzą a raz nie. Zazwyczaj, jak pięknie wyrasta to potem opada. Zdradzę
Wam dwie dobre rady zamiast cukru zwykłego można użyć cukier żelujący, a druga
to w ser wkładamy makaron rurki, aby odprowadził nadmiar pary wodnej z wnętrza, w czasie pieczenia. Takie makaronowe kominy. :) Nie mam jednego sprawdzonego przepisu cały czas
szukam. Dawno temu zapomniałam dodać piany do sernika wyrósł może nie dużo ale
był równy dlatego dziś celowo nie użyje białek czyli piany.
Składniki
- 400g mąki pszennej Basia
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna Kasia
- 150 g cukru pudru Kupiec
- 5 żółtek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany Rolmlecz
- 1 aromat waniliowy Gellwe
- cukier waniliowy Kamis
Masa serowa
- 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego półtłustego Rolmlecz
- 1/2 kg sera tłustego Rolmlecz
- 300 g cukru pudru Kupiec
- 1/2 szkl oleju Wielkopolskiego rzepakowego
- 2 duże jajka
- 6 żółtek
- 1 budyń waniliowy Dr Oetkera
- 1 aromat do sernika Gellwe
- cukier puder waniliowy Diamant
Wykonanie
Mąkę pszenną przesiewamy bezpośrednio
na stolnice,następnie siekamy z margaryną dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier
puder, cukier waniliowy i aromat waniliowy wszystko mieszkamy. W miseczce
delikatnie mieszkamy żółta które wlewamy do ciasta. Całość szybko zagniatamy i
odkładamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa
Ser tłusty ugniatamy widelcem, który
wkładamy do miski dodajemy ser trzykrotnie mielony mieszamy sery mikserem. Dodajemy
cukier puder, budyń i olej Wielkopolski rzepakowy, aromat do sernika. Do
miseczki wbijamy jajka dodajemy żółta ,szczyptę soli i lekko ubijamy widelcem
następnie dodajemy do sera. Całość ucieramy przez około 20 minut.
Włączamy piekarnik ustawiamy
temperaturę na około 160-170 stopni
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto
które, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym
by sobie zostawić na dekoracje na wierzch sernika Na ciasto wykładamy masę
serową. Resztę ciasta rozwałkowujemy tniemy na paseczki, które układamy na
wierzchu sernika, które smarujemy białkiem.
Sernik wkładamy do piekarnika u mnie
160 stopni i pieczemy około 70-80 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w
uchylonym piekarniku na około 1/2 godziny. wyjmujemy i studzimy. Kiedy sernik
będzie zimny posypujemy cukrem pudrem waniliowym Diamant.
Aromat do sernika możecie kupić w sieci sklepów Polomarket który pojawia się dwa razy w roku przed świętami w innych sklepach brak. Kupiłam kilka na zapas.
Aromat do sernika możecie kupić w sieci sklepów Polomarket który pojawia się dwa razy w roku przed świętami w innych sklepach brak. Kupiłam kilka na zapas.
14 komentarzy:
serniczka bym zjadła :) uwielbiam!
Ale mi ślinka cieknie n ataki sernik:)
Musi być pyszny! Wygląda dokładnie tak, jak powinien wyglądać sernik!:)
Ja trzymam się jednego przepisu na sernik, bo zawsze wychodzi, nie opada i jest równiutki jak blat stołu. Piekę ok. półtorej godziny zaczynając od 190 stopni, a potem sukcesywnie zmniejszam temperaturę co 15 minut.
Piękne i smakowite zdjęcie. Sernika nigdy dość!
A co potem z tym makaronem? Hmm....przyznaję, że o czyms takim słysze po raz pierwszy...
Po prostu po upieczeniu wyciągasz. :)
Dzięki! A ja lubię czasem spróbować czegoś nowego.
Masz rację sernika nigdy dość.
I jest!! Znika w zawrotnym tempie :D
To zapraszam na kawałeczek, może dwa albo i trzy. :)
Zapraszam, chętnie się podzielę. :)
Makaronowe kominy bardzo mnie zainteresowały. Nigdy jeszcze o nich nie słyszałam:)
Ja tam lubię te opadnięte serniki też :) Mniam :)
Jak może Ci opaść sernik?
Drogi Anonimie szkoda ze się wstydzisz swojego imienia i nazwiska.Kto kiedykolwiek robił sernik ten wie widać pieczenie sernika przekracza Twoje możliwości. Pozdrawiam życzę powodzenia w kuchni :)
Prześlij komentarz