Chałka drożdżowa
Idąc za
drożdżowym ciosem :) dziś kolejna propozycja drożdżowych pyszności.
Ta chałeczka jest świetnym pomysłem na lekkie śniadanie dla zapracowanych. Wystarczy posmarować masłem, do tego kubek kakao albo ulubionej kawy, czy nawet filiżanka herbaty. I w drogę.Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"
Ta chałeczka jest świetnym pomysłem na lekkie śniadanie dla zapracowanych. Wystarczy posmarować masłem, do tego kubek kakao albo ulubionej kawy, czy nawet filiżanka herbaty. I w drogę.Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 3-4 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2kostki drożdży
- 8 dag masła
- 1 cukier waniliowy
wykonanie
Masło rozpuścić
w rondelku przestudzić. 1/4 szkl mleka lekko podgrzać dodać drożdże 1 łyżkę
cukru i mąkę. Do miski przesiać mąkę dodać cukier, cukier waniliowy, ostudzone
masło. I drożdże i pozostałe mleko
Ciasto
wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i
odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do foremki na
chałkę lub zapleść ciasto
czyli podzielić na trzy wałki i zapleść z nich warkocz. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach około 50 minut.
Jak widzicie i tu znaleźliśmy zastosowanie dla mleka sojowego Alpro.
Jak widzicie i tu znaleźliśmy zastosowanie dla mleka sojowego Alpro.
A mleko to, jak już pewnie wiecie, jest wyprodukowane z ziaren soi bez GMO, pochodzącej głównie z Francji i jest źródłem wapnia
oraz witamin B2, B12 i D.
5 komentarzy:
Uwielbiam... Coś pysznego
Pyszności! chałeczka śniadaniowa mniam, mniam
Oj tak. Pycha! :)
Przepyszna chałka, aż chciałoby się zjeść ! :)
Masz rację przepyszna. :)
Prześlij komentarz