Malinowy tort bezowy
Kolejny tort
bezowy, tym razem w wersji malinowej przygotowany na urodziny Wujka Marka. A
wszystko dlatego, że dwa poprzednie tak nam zasmakowały, iż Jubilat, zażyczył
sobie właśnie taki. :)
W związku z
tym, że poprzednio przepis się sprawdził wykorzystałam go ponownie.
Składniki
Bezy
Bezy
- 600 ml białek (2 x 300 ml)
- 60 dag cukru (2 x 30 dag)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit
- 10 g margaryny do wysmarowania papieru do pieczenia
Krem śmietanowy
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 śmietan
- sok z 1 cytryny
Krem malinowy
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 śmietan
- 1 szkl mrożonych malin zmiksowanych
Masa
malinowa
- 2 budynie waniliowe
- 500g mrożonych malin
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki żelatyny
Dekoracje
Wykonanie
Beza nr 1 i nr 2:
Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala. Drugą bezę przygotowujemy tak samo.
Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala. Drugą bezę przygotowujemy tak samo.
Masa malinowa
Do garnka
wkładamy mrożone maliny, zagotowujemy dodajemy budyń i żelatynę dokładnie
mieszamy.
Krem śmietanowy
Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix , kilka kropli soku z cytryny
Krem malinowy Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix , kilka kropli soku z cytryny
Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix , maliny wcześniej zmiksowane
Montaż naszego dzieła :)
Na tacy lub paterze kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę malinową, krem śmietanowy, rozsypujemy mielone orzechy włoskie, przykrywamy drugą bezą, posypujemy śmietan fix wykładamy kremem malinowym. Dekorujemy.
Na tacy lub paterze kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę malinową, krem śmietanowy, rozsypujemy mielone orzechy włoskie, przykrywamy drugą bezą, posypujemy śmietan fix wykładamy kremem malinowym. Dekorujemy.
A potem tylko jeszcze odśpiewujemy STO LAT! STO LAT! I po torcie pozostaje tylko wspomnienie, przepis i zdjęcia. :)
8 komentarzy:
Jaki piękny po prostu wyśmienity
Taki duży i puszysty :)
Dzięki. :)
torty bezowe uzależniają,ale dlatego że są takie pyszne :)
Bardzo wykwintny i super apetyczny !!!
Masz rację, uzależniają swoją pychotą :D
Dzięki. :)
wygląda fantastycznie! Jakbym mogła, też bym sobie taki zażyczyła ;)
A co stoi na przeszkodzie? Dieta wiosenna? ;)
Prześlij komentarz