Rolada z galaretką
Rolada biszkoptowa jest
ciastem które możemy przygotować szybko dla niespodziewanych gości. Produkty
praktycznie zawsze mamy w domu. Roladę możemy przygotować z różnymi dodatkami np.
z kremem, bitą śmietaną, różnymi musami, dżemem, jabłkami i galaretką.
Składniki
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 galaretka malinowa.
- folia aluminiowa
- blacha z piekarnika lub inna prostokątna
- Papier do pieczenia
Wykonanie
Przygotować galaretkę
według przepisu latem warto dodać mniej wody, możemy też dodać łyżeczkę
żelatyny. Ja użyłam około 400 ml gorącej wody. Do miseczki szklanej wlewamy
wodę wsypujemy galaretkę dokładnie mieszamy pozostawiamy w spokoju.
Ciasto.
Dokładnie odmierzyć
składniki, następnie przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, dokładnie
wymieszać. Do miski wsypać cukier dodać żółtka następnie ubić na puszystą masę.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka przełożyć
do miski z żółtkami delikatnie wymieszać łyżką dodać przesianą mąkę wymieszać.
Przygotowaną masę
biszkoptową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 160-180 stopni około 12-18 minut. Nie podaję dokładnie ponieważ każdy
ma inny piekarnik
Upieczoną roladę
wyjmujemy, odrywamy papier jeszcze gorącą zawijamy w ściereczkę lekko wilgotną,
tworząc rulon i studzimy.
Na blat kładziemy folię
aluminiową na którą rozwijamy przestudzone ciasto. Na nie wykładamy tężejącą
galaretkę. Zwijamy roladę, którą zawijamy w folię. Pozostawiamy do zastygnięcia
w chłodnym miejscu
Smacznego :)
Smacznego :)
4 komentarze:
Wygląda bajecznie ;D
Bardzo fajny przepis:) Rolada wygląda, jak te, które można znaleźć w sklepach (tylko skład Twojej zdecydowanie lepszy:)). Super!
Ściskam cieplutko!
Dziękuję :)
Dzięki! :)
Prześlij komentarz