Ryż po indyjsku




składniki 



  • 20 dag ryżu basmati
  • 20 dag kalafiora mrożonego
  • 10 dag groszku zielonego mrożonego
  • 5 dag rodzynek
  • 10dag mini marchewek
  • 4 strąki kardamonu
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 150 ml bulionu może być z kostki ja użyłam Winiary
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
cebula karmelizowana
  • cebula czerwona
  • cebula biała podobnej wielkości
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie 
 Marchew i cebulę obieram . Cebulę siekam,Do garnka wrzucam ryż, kalafior, cebulę, marchew, rodzynki, groszek następnie doprawiam solą i pieprzem następnie dodaje  wszystkie przyprawy,dokładnie mieszam.wlewam bulion gotuje około 15 minut aż ryż będzie miękki,oczywiście nie zapominamy o mieszaniu by ryż się nie przypali. Zgodnie z zasadą gotowania przykrywamy garnek z ryżem by ryż wchłonął bulion.. Rondel przykryj, odstaw na 10 minut żeby ryż wchłonął cały bulion. wyjmuje  cynamon, kardamon i goździki. .Cebulę  obieram  siekam  , rozgrzewam  olej, cebulę smaże 2-3 minuty do zeszklenia, dodaje cukier mieszkam.
Przed podaniem posyp potrawę cebulą. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowym olejem o którym często zapominamy polecam użyć zamiast oliwy z oliwek używać oleju rzepakowego.