Ryż po indyjsku
składniki
- 20 dag ryżu basmati
- 20 dag kalafiora mrożonego
- 10 dag groszku zielonego mrożonego
- 5 dag rodzynek
- 10dag mini marchewek
- 4 strąki kardamonu
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 150 ml bulionu może być z kostki ja użyłam Winiary
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- cebula czerwona
- cebula biała podobnej wielkości
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka cukru trzcinowego
Marchew i cebulę obieram . Cebulę siekam,Do garnka wrzucam ryż, kalafior, cebulę, marchew, rodzynki, groszek następnie doprawiam solą i pieprzem następnie dodaje wszystkie przyprawy,dokładnie mieszam.wlewam bulion gotuje około 15 minut aż ryż będzie miękki,oczywiście nie zapominamy o mieszaniu by ryż się nie przypali. Zgodnie z zasadą gotowania przykrywamy garnek z ryżem by ryż wchłonął bulion.. Rondel przykryj, odstaw na 10 minut żeby ryż wchłonął cały bulion. wyjmuje cynamon, kardamon i goździki. .Cebulę obieram siekam , rozgrzewam olej, cebulę smaże 2-3 minuty do zeszklenia, dodaje cukier mieszkam.
Przed podaniem posyp potrawę cebulą. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowym olejem o którym często zapominamy polecam użyć zamiast oliwy z oliwek używać oleju rzepakowego.
2 komentarze:
mniam mniam. to lubię :)
:)
Prześlij komentarz