Grillowana pierś z kaczki podawana na mixie sałat z owocami
Składniki
- 1 pierś z kaczki
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
- 50 ml czerwonego wina
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta imbiru
- mix salat Family
- 1 pomarańcza
- 10 dag mini marchewek
- 2 łyżki miodu
- starty imbir do smaku
- 1/4 szkl soku z pomarańczy
- szczypta kardamonu
- 1 łyżki masła
- truskawki
- garść kiełków pora i rzodkiewki
Wykonanie
Przygotowanie marynaty
Do miseczki wlewamy wino, dodajemy rosołek drobiowy, przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.Na rozgrzany grill kładziemy pierś z kaczki pieczemy do zarumienia.
Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie trzeba je sparzyć, potem pokroić w plastry.
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy małe marchewki i plastry pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z pomarańczy, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosu, na talerzu układamy mix sałat, karmelizowane pomarańcze, marchewkę, truskawki, kiełki pora i rzodkiewki, grillowaną pierś z kaczki całość skrapiamy sosem jaki powstał przy karmelizowaniu pomarańczy.
Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"
2 komentarze:
pyszny pomysł na obiad:)
Dzięki :)
Prześlij komentarz