kaczka na ryżowym gnieździe
Składniki
- 2 piersi z kaczki
- 200g smalcu
- 2 Listki laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 100g ryżu w woreczku
- Szczypta kurkumy
- ½ rosołku drobiowego
- Mix sałat Weekend
- Pomidorki koktajlowe
- Kwiaty jadalne i zioła do dekoracji
Marynata
- 20ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 rosołek wołowy
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty dokładnie je mieszamy, następnie wkładamy piersi marynujemy całą noc.
Na patelni rozgrzewamy smalec, do którego wkładamy pierś z kaczki tak by tłuszcz przykrył pierś. Dodajemy ziele angielskie listek laurowy. Na wolnym ogniu dusimy około 1-1,2 godziny pierś do miękkości.
Do gorącej wody wkładamy ryż, dodajemy rosołek i kurkumę, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Na talerzu układamy ryż, na który kładziemy pokrojoną pierś z kaczki, całość dekorujemy mixem sałat, kwiatami jadalnymi i ziołami, robimy kleksy z sosu jaki powstał podczas pieczenia piersi z kaczki.
4 komentarze:
jaki świetny pomysł:) prezentuje się fantastycznie:)
Danie prezentuje się bardzo elegancko, a kaczka wygląda nad wyraz kobieco :) Super pomysł!
Dzięki!
I tak smakuje :)
Dziękuję :)
Prześlij komentarz