Wytrawny placek z warzywami
Będąc na diecie musiałam zrezygnować z placków których mi bardzo brakuje. Kto powiedział ze placem musi być na słodki i tak powstał wytrawny placem z warzywami. Placem jest rewelacyjny w smaku musicie koniecznie nadaje się na obiad i kolację,dobry jest na zimni i ciepło.Możemy bardziej podkreślić jego walory smakowe podając do niego ulubiony sos.
składniki
wykonanie
Na stolicy mieszkam dwa rodzaje mąki,dodaję sól,masło i wodę szybko zagniatam ciasto.Tortownice smaruję masłem i wylepiam ciastem następnie wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Pora umyłam pokroiłam na kawałki, marchewkę oczyściłam pokroiłam w krążki,paprykę pokroiłam w paseczki.
Na patelnię wlałam olej rzepakowy na którym podsmażyłam warzywa marchewkę, por,paprykę i groszek,dodałam pokrojony drobno czosnek. Magii chwilę. Doprawiłam do smaku ziołami, gałką, ,pieprzem
Ciasto ponakłuwałam i piekłam około 10 minut w 200 stopniach.
na ciasto wyłożyłam masę warzywną i piekłam jeszcze około 20 minut.
Ser starłam na tarce na dużych oczkach. Do miski włożyłam ser, śmietanę i jajka wszystko dokładnie wymieszałam i piekłam jeszcze 10 minut.
składniki
- Ciasto
- 100g mąki krupczatki
- 100g mąki razowej
- 100g masła
- szczypta soli
- 1-2 łyzki wody
- farsz
- 2 marchewki
- 2 pory
- 2 jajka
- 150g zielonego groszku
- 1 papryka zielona
- 100g zółtego sera
- 1 szkl śmietany
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka Maggi
- pieprz
- szczypta gałki muszkatowej
- tymianek
- oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pomidorki koktajlowe
wykonanie
Na stolicy mieszkam dwa rodzaje mąki,dodaję sól,masło i wodę szybko zagniatam ciasto.Tortownice smaruję masłem i wylepiam ciastem następnie wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Pora umyłam pokroiłam na kawałki, marchewkę oczyściłam pokroiłam w krążki,paprykę pokroiłam w paseczki.
Na patelnię wlałam olej rzepakowy na którym podsmażyłam warzywa marchewkę, por,paprykę i groszek,dodałam pokrojony drobno czosnek. Magii chwilę. Doprawiłam do smaku ziołami, gałką, ,pieprzem
Ciasto ponakłuwałam i piekłam około 10 minut w 200 stopniach.
na ciasto wyłożyłam masę warzywną i piekłam jeszcze około 20 minut.
Ser starłam na tarce na dużych oczkach. Do miski włożyłam ser, śmietanę i jajka wszystko dokładnie wymieszałam i piekłam jeszcze 10 minut.
3 komentarze:
świetny pomysł na letni obiad:) akurat w takim okresie nie mam ochoty na ciężkostrawne obiady:)
Dzięki :)
polecam jest pyszny dietetyczny, moi goście byli zachwyceni:)
Prześlij komentarz