Galette na maślance z pieczonych warzyw

 Galette poznałam całkiem niedawno na warsztatach kulinarnych w Siedlisku Architekta,od tamtej pory je uwielbiam.Na warsztatach robiliśmy z dwóch rodzajów ciasta  z różnymi farszami. Przepis na galette z dodatkiem krojonych oliwek do ciasta.znajdziecie tu Farsze do galette były różne: z pieczonych warzyw,z dynia z dodatkiem serka warzyw, dynii. Dla mnie najlepsze było galette na maślance, być może dlatego ze za oliwkami nie przepadam.Galette  możemy porównać " do ciasta na pizze "chociaż nie do końca ono przypomina ciasto na pizze, może ciasto kruche ?? Najlepiej będzie jak się sami o tym przekonacie przygotowując galette z różnymi dodatkami.Sama forma podania jest rustykalna, co może stanowić element dekoracji stołu:)Ciasto jest pyszne chrupiące,a w połączeniu z pieczonymi warzywami sprawia ze smaki idealnie się ze sobą komponują. Smakowanie,delektowanie się galette sprawia ze przenosimy w inny świat do krainy smaku.Aromat galette rozchodzi się w kuchni,kusząc gości sugerując  same pyszności w tym domu przygotowują,:) Czym jest jedzenie ?? Podróżą,odkrywaniem nowych smaków. I tym samym jest galette:)


składniki 
na ciasto 
  • 2,5 szkl mąki 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 szkl masła
  • schłodzona maślanka

  • serek   
Jeden przepis na mega pyszne galette z dodatkiem siekanych oliwek ukazał się już na blogu, dla przypomnienia
warzywa

  • cukinia 
  • bakłażan
  • marchewka
  • cebula 
  • pomidory
  • papryka
  • oliwa z oliwek 
  • sól,pieprz
  • dynia

wykonanie 
ciasto
Mąkę,sól i masło zagnieść razem dolewać po trosze maślankę aż do uzyskania spójnego ciasta,Uformować w kul,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut


Pieczone warzywa
 W czasie  gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywa
Formę do zapiekania wysmarować oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika  nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.
Podawać skropione octem balsamicznym z sałatą.