Galette na maślance z pieczonych warzyw
Galette poznałam całkiem niedawno na warsztatach kulinarnych w Siedlisku Architekta,od tamtej pory je uwielbiam.Na warsztatach robiliśmy z dwóch rodzajów ciasta z różnymi farszami. Przepis na galette z dodatkiem krojonych oliwek do ciasta.znajdziecie tu Farsze do galette były różne: z pieczonych warzyw,z dynia z dodatkiem serka warzyw, dynii. Dla mnie najlepsze było galette na maślance, być może dlatego ze za oliwkami nie przepadam.Galette możemy porównać " do ciasta na pizze "chociaż nie do końca ono przypomina ciasto na pizze, może ciasto kruche ?? Najlepiej będzie jak się sami o tym przekonacie przygotowując galette z różnymi dodatkami.Sama forma podania jest rustykalna, co może stanowić element dekoracji stołu:)Ciasto jest pyszne chrupiące,a w połączeniu z pieczonymi warzywami sprawia ze smaki idealnie się ze sobą komponują. Smakowanie,delektowanie się galette sprawia ze przenosimy w inny świat do krainy smaku.Aromat galette rozchodzi się w kuchni,kusząc gości sugerując same pyszności w tym domu przygotowują,:) Czym jest jedzenie ?? Podróżą,odkrywaniem nowych smaków. I tym samym jest galette:)
składniki
na ciasto
warzywa
wykonanie
ciasto
Mąkę,sól i masło zagnieść razem dolewać po trosze maślankę aż do uzyskania spójnego ciasta,Uformować w kul,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Pieczone warzywa
W czasie gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywa
Formę do zapiekania wysmarować oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.
Podawać skropione octem balsamicznym z sałatą.
składniki
na ciasto
- 2,5 szkl mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 szkl masła
- schłodzona maślanka
- serek
warzywa
- cukinia
- bakłażan
- marchewka
- cebula
- pomidory
- papryka
- oliwa z oliwek
- sól,pieprz
- dynia
wykonanie
ciasto
Mąkę,sól i masło zagnieść razem dolewać po trosze maślankę aż do uzyskania spójnego ciasta,Uformować w kul,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Pieczone warzywa
W czasie gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywa
Formę do zapiekania wysmarować oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.
Podawać skropione octem balsamicznym z sałatą.
1 komentarz:
ależ pysznosci")
Prześlij komentarz