Wiosenny pyszny lekki sernik
Wiosna w kalendarzu pojawi się za już kilka dni, w sercu trwa od dawna.Dziś mam dla Was sernik wiosenny przygotowany męską dłonią (ale pod nadzorem kobiecego oka) . Nie taki jednak diabeł straszny jak go
malują! Szanowni Panowie ten pyszny,delikatny i lekki jak puch sernik
możecie przygotować dla swoich dam. Będzie to niebanalny prezent z
okazji nadejścia wiosny!
Sernikowy spód.
Do miski władamy herbatniki, miksujemy na pyłek,dodajemy cukier puder kakao dokładnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do ciastek i mieszamy, aż powstanie jednolita masa którą wylepiamy dno tortownicy. Tortownicę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Przygotowujemy galaretki według przepisu w min ilości wody Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder,cukier waniliowy, wanilię, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.Do oddzielnej miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie i mieszamy). Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy. Powstałą masę dzielimy na trzy Do pierwszej dodajemy galaretki z czarnej porzeczki, do drugiej różową trzecia pozostaje biała. Do wyjętej tortownicy wylewamy masę serową z galaretka porzeczkowa wstawiamy na chwilę do zamrażarki, kiedy delikatnie się zetnie wlewamy na nią masę różową. Tortownica znów wędruje do zamrażarki i wylewamy masę białą. Wstawiamy w zimne miejsce, aby całość się ścięła. Kiedy sernik jest gotowy polewamy polewa z białej czekolady robimy dekoracje według własnego upodobania
.
150 g masła lub margaryny
150 herbatników
50g orzechów mielonych laskowych
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
masa serowa
400ml jogurtu naturalnego
500g sera homogenizowanego chudego
200g sera mascarpone
1/2 opakowania żelatyny Dr. Oetker
1 szkl cukru pudru (lub mniej do smaku)
2 cukry waniliowe Dr.Oetker
1/2 łyżeczki wanilii w proszku
Sok z jednej cytryny
Dodatkowo
2 galaretki porzeczkowe
1 galaretka w kolorze różowym
1 szt polewa z białej czekolady Dr.Oetker
Dekoracje Dr.Oetker
sezonowe owoce
Wykonanie
Sernikowy spód.
Do miski władamy herbatniki, miksujemy na pyłek,dodajemy cukier puder kakao dokładnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do ciastek i mieszamy, aż powstanie jednolita masa którą wylepiamy dno tortownicy. Tortownicę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Przygotowujemy galaretki według przepisu w min ilości wody Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder,cukier waniliowy, wanilię, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.Do oddzielnej miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie i mieszamy). Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy. Powstałą masę dzielimy na trzy Do pierwszej dodajemy galaretki z czarnej porzeczki, do drugiej różową trzecia pozostaje biała. Do wyjętej tortownicy wylewamy masę serową z galaretka porzeczkowa wstawiamy na chwilę do zamrażarki, kiedy delikatnie się zetnie wlewamy na nią masę różową. Tortownica znów wędruje do zamrażarki i wylewamy masę białą. Wstawiamy w zimne miejsce, aby całość się ścięła. Kiedy sernik jest gotowy polewamy polewa z białej czekolady robimy dekoracje według własnego upodobania
.
6 komentarzy:
ale bym zjadła kawałek takeigo serniczka:)
pyszotka i taki kolorowy :)
Mimo, że nie przepadam za sernikiem, to ten wygląda naprawdę zachęcająco ;)
Zachęcający ten sernik, pięknie wygląda, super ta patera.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Widziałam ten sernik w galerii konkursowej Dr. Oetkera. A już myślałam,że ktoś ukradł Pani paterę i karteczkę z odręcznie napisanym tytułem konkursu :)
Super wygląda muszę wypróbować:)
Prześlij komentarz