Ogórki kiszone
Ogórki kiszone
Sezon na ogórki w pełni, dziś polecam przepis mojej Mamy na ogórki kiszone. Ogórki wychodzą bardzo smaczne, jędrne. Idealnie się przechowują w piwniczce do końca sezonu, a nawet przetrwają dwa.
- Ogórki niezbyt duże
- Czosnek
- Koper
- Świeży chrzan
- Liście z wiśni
- Sol do przetworów
Wykonanie
Ogórki umyć, włożyć do miski zalać wodą na około 30min. Do wyparzonych na dno słoików wkładamy 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru, 2-3 liście wiśni, 1-2 małe kawałki chrzanu. Przygotować zalewkę. Na litr wody ze źródełka dajemy jedną kopiastą łyżkę soli do przetworów, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli . Ogórki układamy ciasno w słoiku, zalewamy solanką. Tak przygotowane słoiki zostawiamy temperaturze pokojowej na 2 dni. Po tym okresie odkładamy słoiki do spiżarni.
1 komentarz:
Kiszonki zawsze smaczne ;)
Prześlij komentarz