Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Sezon na ogórki w pełni, dziś polecam przepis mojej Mamy na ogórki kiszone. Ogórki wychodzą bardzo smaczne, jędrne. Idealnie się przechowują w piwniczce do końca sezonu, a nawet przetrwają dwa.


  • Ogórki niezbyt duże
  • Czosnek
  • Koper
  • Świeży chrzan
  • Liście z wiśni
  • Sol do przetworów

Wykonanie

Ogórki umyć, włożyć do miski zalać wodą na około 30min.  Do wyparzonych na dno słoików wkładamy  1-2 ząbki czosnku,  gałązkę kopru, 2-3 liście wiśni,  1-2 małe kawałki chrzanu. Przygotować zalewkę.  Na litr wody ze źródełka dajemy jedną kopiastą łyżkę soli do przetworów, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli . Ogórki układamy ciasno w słoiku, zalewamy solanką. Tak przygotowane słoiki zostawiamy temperaturze pokojowej na 2 dni. Po tym okresie odkładamy słoiki do spiżarni.


1 komentarz:

Jak się całować pisze...

Kiszonki zawsze smaczne ;)