Sos grzybowy z prawdziwków

 Jeden z moich ulubionych sosów, pyszny sos grzybowy z prawdziwków.


Sos ze świeżych grzybów ze śmietaną. Można go podawać do mięsa, makaronu, ryżu, klusek, kaszy.

Sos grzybowy z prawdziwków


Składniki

  • 30 dag świeżych grzybów prawdziwków
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 100ml śmietany 18%
  • Masło klarowane
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Grzyby dokładnie oczyścić nożem i szczoteczką, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki. Na patelni na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Jak już będzie zarumieniona dodajemy pokrojone grzyby , smażymy przez kilka minut, pod koniec dodajemy natkę pietruszki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Gotujemy aż zgęstnieje sos