Sos grzybowy z prawdziwków
Jeden z moich ulubionych sosów, pyszny sos grzybowy z prawdziwków.
Sos ze świeżych grzybów ze śmietaną. Można go podawać do mięsa, makaronu, ryżu, klusek, kaszy.
Sos grzybowy z prawdziwków
Składniki
- 30 dag świeżych grzybów prawdziwków
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100ml śmietany 18%
- Masło klarowane
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby dokładnie oczyścić nożem i szczoteczką, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki. Na patelni na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Jak już będzie zarumieniona dodajemy pokrojone grzyby , smażymy przez kilka minut, pod koniec dodajemy natkę pietruszki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy aż zgęstnieje sos
1 komentarz:
Super sosik ;)!
Prześlij komentarz