Zakręcona pizza

 Kochani mam dla Was super propozycję przygotowania zakręconej pizzy, która wygląda obłędnie i smakuje wyjątkową.



Składniki

  • 350 ml mąki na pizzę
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego do pizzy
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 100g sera mozzarella.
  • 100  krakowskiej suchej kiełbasy
  • ½  czerwonej papryki
  • ½  żółtek papryki
  • ½ cebuli czerwonej
  • 3-4 pieczarki
  • Rudola

Wykonanie 

Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić wgłębienie. W miseczce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru. Rozczyn z drożdży wlać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.  Następnie dodajemy pozostałe składniki ciepłą wodę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem z końcówką hak. Po  wyrobieniu ciasta z powrotem zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę/ Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt koła. Nacinamy w równych odstępach, zaczynając od środka aż do końca. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym do pizzy, posypujemy oregano i przyprawą do pizzy. Nakładamy składniki kolorowa paprykę pokrojoną w kostkę, kiełbasę  krakowską suchą,  pokrojone pieczarki. Posypujemy serem mozzarella. Łapiemy za nacięcia od środka ciasta i scalamy, zawijamy z resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze około 220 stopni około 15-20  minut . Po upieczeniu dekorujemy rukolą.