Zakręcona pizza
Kochani mam dla Was super propozycję przygotowania zakręconej pizzy, która wygląda obłędnie i smakuje wyjątkową.
Składniki
- 350 ml mąki na pizzę
- 150 ml ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 mała łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego do pizzy
- ½ łyżeczki oregano
- 1łyżeczka przyprawy do pizzy
- 100g sera mozzarella.
- 100 krakowskiej suchej kiełbasy
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtek papryki
- ½ cebuli czerwonej
- 3-4 pieczarki
- Rudola
Wykonanie
Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić wgłębienie. W miseczce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru. Rozczyn z drożdży wlać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciepłą wodę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem z końcówką hak. Po wyrobieniu ciasta z powrotem zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę/ Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt koła. Nacinamy w równych odstępach, zaczynając od środka aż do końca. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym do pizzy, posypujemy oregano i przyprawą do pizzy. Nakładamy składniki kolorowa paprykę pokrojoną w kostkę, kiełbasę krakowską suchą, pokrojone pieczarki. Posypujemy serem mozzarella. Łapiemy za nacięcia od środka ciasta i scalamy, zawijamy z resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze około 220 stopni około 15-20 minut . Po upieczeniu dekorujemy rukolą.
1 komentarz:
Ciekawa pizza ;)
Prześlij komentarz