Zupa truskawkowa podana z pierogami z truskawek

Lato to czas owocowych i warzywnych zup Pomogą one w przetrwaniu upałów.


Uwielbiam truskawki przygotowałam zupę truskawkową z pierogami z truskawek. Wyszło mega truskawkowo

Zupa truskawkowa podana z pierogami z  truskawek


Składniki

Zupa truskawkowa 

  • 2 litry wody 
  • 1/2 kg truskawek,
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Pierogi z truskawkami

  •  1/2 kg mąki pszennej
  •  1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki letniej wody
  •  wanilia
  • 1/2 kg truskawek
  • cukier waniliowy 
  • miód do smaku


Dodatkowo

  • Jogurt naturalny
  • Mięta

Wykonanie

Zupa truskawkowa

Wodę zagotuj. Do gorącej wody włóż umyte wcześniej i pozbawione szypułek truskawki. Gotuj, aż owoce zaczną się rozgotowywać. Wtedy dodaj cukier. Następnie wsyp do wywaru mąkę ziemniaczaną, by zagęścić zupę. Jako ostatnią dodaj jogurt

Pierogi z truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć truskawki , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.


Nadzienie

Umyć truskawki, pokroić na mniejsze kawałki wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, miód do smaku. wymieszać.

Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.

Zupę podajemy z pierogami z truskawek,  z jogurtem naturalnym, miętą.






1 komentarz:

Jak się całować pisze...

Truskawkowe pyszności <3!