Zupa truskawkowa podana z pierogami z truskawek
Lato to czas owocowych i warzywnych zup Pomogą one w przetrwaniu upałów.
Uwielbiam truskawki przygotowałam zupę truskawkową z pierogami z truskawek. Wyszło mega truskawkowo
Zupa truskawkowa podana z pierogami z truskawek
Składniki
Zupa truskawkowa
- 2 litry wody
- 1/2 kg truskawek,
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Pierogi z truskawkami
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki letniej wody
- wanilia
- 1/2 kg truskawek
- cukier waniliowy
- miód do smaku
Dodatkowo
- Jogurt naturalny
- Mięta
Wykonanie
Zupa truskawkowa
Wodę zagotuj. Do gorącej wody włóż umyte wcześniej i pozbawione szypułek truskawki. Gotuj, aż owoce zaczną się rozgotowywać. Wtedy dodaj cukier. Następnie wsyp do wywaru mąkę ziemniaczaną, by zagęścić zupę. Jako ostatnią dodaj jogurt
Pierogi z truskawkami
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć truskawki , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie
Umyć truskawki, pokroić na mniejsze kawałki wsypać do miski,
dodać cukier waniliowy, miód do smaku. wymieszać.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.
Zupę podajemy z pierogami z truskawek, z jogurtem naturalnym, miętą.
1 komentarz:
Truskawkowe pyszności <3!
Prześlij komentarz