Domowy smalec z cebulką

  Kochani przygotowałam przepis na najlepszy smalec domowy z cebulką, który pachnie obłędnie, smakuje wyjątkowo. 


Smalec domowy z cebulką

składniki

  • ·        500 g boczku surowego
  • ·        500 g podgardla wieprzowego
  • ·        1 kg słoniny świeżej wieprzowej
  • ·        4 większe cebule
  • ·        Kilka ząbków czosnku
  • ·        1 łyżka majeranku
  • ·        Pieprz czarny do smaku
  • ·        Papryka wędzona do smaku
  • ·        trochę soli

wykonanie

Słoninę, boczek, podgardle kroimy w bardzo drobną kosteczkę.  Tak przygotowane składniki, umieszczamy na dużej patelni. Jak jest duża ilość składników możemy przesmażać partiami przekładając do  rondla. Smażmy na średnim ogniu, wytapiamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, kawałki słoniny mogą strzelać. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pod koniec wytapiania tłuszczu dodajemy cebulę, posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami Przestudzony smalec ze skwarkami przekładamy  do dużego naczynia lub jednorazowych pojemników, które możemy zamrozić.


 

 

 

 

1 komentarz: