Domowy smalec z cebulką
Kochani przygotowałam przepis na najlepszy smalec domowy z cebulką, który pachnie obłędnie, smakuje wyjątkowo.
Smalec domowy z
cebulką
składniki
- · 500 g boczku surowego
- · 500 g podgardla wieprzowego
- · 1 kg słoniny świeżej wieprzowej
- · 4 większe cebule
- · Kilka ząbków czosnku
- · 1 łyżka majeranku
- · Pieprz czarny do smaku
- · Papryka wędzona do smaku
- ·
trochę soli
wykonanie
Słoninę, boczek, podgardle kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Tak przygotowane składniki, umieszczamy na dużej patelni. Jak jest duża ilość składników możemy przesmażać partiami przekładając do rondla. Smażmy na średnim ogniu, wytapiamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, kawałki słoniny mogą strzelać. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pod koniec wytapiania tłuszczu dodajemy cebulę, posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami Przestudzony smalec ze skwarkami przekładamy do dużego naczynia lub jednorazowych pojemników, które możemy zamrozić.
1 komentarz:
Keto pyszności ;)
Prześlij komentarz