Golonka wędzona.
Kochani dawno nie było przepisu na domową wędlinę, dziś przygotowałam wędzoną golonkę, która rozpływa się w ustach.
Golonka wędzona
Składniki
- 4 golonki wieprzowe bez kości.
- 70g peklosoli/1kg mięsa / ½ litra wody
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren
Wykonanie
Golonkę dokładnie myjemy. Do pojemnika do peklowania wlewamy wodę, dodajemy peklosól, przyprawy i dokładnie mieszamy Do garnka wlewamy wodę następnie robimy nastrzyk 60ml na 1kg.Golonkę wkładamy do solanki na 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, władamy w siatkę, wieszamy w przewiewnym miejscu by golonka ociekła. Gdy golonka będzie sucha, wkładamy do wędzarni. Włączamy wędzarnie, ustawiamy temperaturę 40 stopni na około 1 godzinę. Po tym czasie włączamy dym, ustawiamy temp 55-60 stopni i wędzimy do uzyskania złotego koloru. Około 4 godziny. Do garnka wlewamy wodę podgrzewamy do temperatury 85 stopni i parzymy na małym ogniu około 1,5-2 godziny.
1 komentarz:
Bardzo lubie wędzonkę.
Prześlij komentarz