Gofry wytrawne
Gofry wytrawne
·
Składniki
·
Gpfry wytrawne
·
300 g mąki pszennej
·
500 ml mleka
·
2 jajka (osobno żółtka i białka)
·
1/2 szklanki tartego sera cheddar
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki soli
·
świeżo mielony pieprz
·
Dodatki
·
Szynka w plastrach
·
rukola
·
pomidor
·
papryka
·
ogórek
· szczypiorek
Gofry wytrawne
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wkładamy wsypujemy mąkę, proszę do pieczenia, sól i pieprz dodajemy ser, żółtko i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijemy ze szczyptą soli na szczytną pianę, następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi składnikami ( Rudola, ogórek, pomidor, papryka, szynka i szczypiorek)
1 komentarz:
Wolę je na słodko.
Prześlij komentarz