Gofry wytrawne

Kochani dziś mam dla Was wyjątkowy przepis na gofry wytrawne, które możemy podać na śniadanie, kolację czy lunch.

Gofry wytrawne

·       Składniki

·       Gpfry wytrawne

·       300 g mąki pszennej

·       500 ml mleka

·       2 jajka (osobno żółtka i białka)

·       1/2 szklanki tartego sera cheddar

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       1/2 łyżeczki soli

·       świeżo mielony pieprz

·       Dodatki

·       Szynka w plastrach

·       rukola

·       pomidor

·       papryka

·       ogórek

·       szczypiorek


Gofry wytrawne

Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wkładamy wsypujemy mąkę, proszę do pieczenia, sól i pieprz dodajemy ser, żółtko i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijemy ze szczyptą soli na szczytną pianę, następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi składnikami ( Rudola, ogórek, pomidor, papryka, szynka i szczypiorek)



1 komentarz: