Boeuf Stroganow.

 Tradycyjny boeuf Stroganow,  gotujemy polędwicy wołowej, której cena aktualnie jest bardzo wysoka.


Trochę zmodyfikowałam mój przepis, dodawałam polędwiczkę wieprzową. Zupa jest bardzo sycąca, często przygotowuję w chłodniejsze dni.

Składniki

  • ·        1 polędwica wieprzowa około 50dag
  • ·        1 polędwica wołowa około 50dag
  • ·        6 cebul
  • ·        50dag świeżych lub mrożonych grzybów prawdziwków
  • ·        20 dag świeżych lub mrożonych kurek
  • ·        5 papryk czerwonych
  • ·        5 ogórków kiszonych
  • ·        masło klarowane
  • ·        Sól
  • ·        pieprz
  • ·        chilli
  • ·        papryka słodka i ostra
  • ·        liście  laurowe
  • ·        ziele  angielskie

Wykonanie.

Polędwicę wieprzową i wołową pokroić w paski posypać czarnym pieprzem odstawić na 3 godz. Pokrojone mięso podsmażyć na maśle klarowanym. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Cebulę obrać poszatkować na plasterki, podsmażyć dodać do mięsa. Prawdziwki pokroić podsmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor przełożyć do garnka. Ogórki pokroić w plasterki dodać do pozostałych składników zupy. Paprykę pokroić na kawałki włożyć do pozostałych składników. Wszystkie składniki zalewamy gorącą wodą. Dodać przyprawy do smaku: liście laurowe ziele angielskie pieprz, chilli paprykę ostrą i słodką, sól do smaku. Gotować na bardzo wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie


.

1 komentarz:

ClaudiaMorningstar pisze...

O tak, uwielbiam takie "gulasze"