Sałatka z piersią z kaczki
Życzę Ci przyjaciela
z którym będziesz mógł się dzielić
swoimi myślami i uczuciami,
doświadczeniami i przeżyciami.
Życzę Ci przyjaciela,
z którym będziesz się czuł
dobrze jak w domu,
z bliskości którego
będziesz mógł odkrywać swoje prawdziwe ja
i będziesz odczuwał wdzięczność
za dar Twojego życia i za dar przyjaźni
Anselm Grun .
Jakże prawdziwe słowa tylko zbyt często o nich zapominamy.Czasami poświęcamy przyjaźń, znajomość dla celów które są nie ważne. Czasami wypowiadamy słowa,które nigdy nie powinny być wypowiedziane,one zapadają długo w naszej pamięci.Cofnąć się ich nie da. Pamiętacie o tym!!!Cieszcie się życiem,ono zbyt szybko przemija.
A dlaczego tak piszę, Kiedyś sama popełniłam błąd,duma nie pozwoliła na przyznanie się do błędu,a w weekend sama zawiodłam się na osobie którą uważałam za swojego przyjaciela.Co prawda padło słowo przepraszam,ale nadal boli.
Pamiętacie o tym,zastanówcie się dwa razy zanim coś powiecie,bądż napiszecie.
Pamiętacie o słowie przepraszam korzystacie z niego.
Sałatka dedykuje dla przyjaciół prawdziwych i tych mniej z nadzieją ze kiedyś będą tymi prawdziwymi.
Składniki na dwie porcje
Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać pozostałe składniki wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy pierś/kaczki/zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut.
Pomarańczę obieramy ze skórki,filetujemy.Owoc granatu kroimy na pół łuskamy owoce.
Na talerzu układamy rukolę,kawałki piersi z kaczki,fileciki z pomarańczy posypujemy owocami granatu.pierś posypujemy grubą solą. Dressing z miodem i korzeniami Miód i maslo dodać przyprawy, przełożyć do garnka,dodać korzenie i zagotować odstawić do wystygnięcia dodać olej rzepakowy, sok z pomarańczy doprawić do smaku solą i pieprzem. .wymieszać przecedzić polać sałatkę
Całość delikatnie spryskujemy dressingiem.
z którym będziesz mógł się dzielić
swoimi myślami i uczuciami,
doświadczeniami i przeżyciami.
Życzę Ci przyjaciela,
z którym będziesz się czuł
dobrze jak w domu,
z bliskości którego
będziesz mógł odkrywać swoje prawdziwe ja
i będziesz odczuwał wdzięczność
za dar Twojego życia i za dar przyjaźni
Anselm Grun .
Jakże prawdziwe słowa tylko zbyt często o nich zapominamy.Czasami poświęcamy przyjaźń, znajomość dla celów które są nie ważne. Czasami wypowiadamy słowa,które nigdy nie powinny być wypowiedziane,one zapadają długo w naszej pamięci.Cofnąć się ich nie da. Pamiętacie o tym!!!Cieszcie się życiem,ono zbyt szybko przemija.
A dlaczego tak piszę, Kiedyś sama popełniłam błąd,duma nie pozwoliła na przyznanie się do błędu,a w weekend sama zawiodłam się na osobie którą uważałam za swojego przyjaciela.Co prawda padło słowo przepraszam,ale nadal boli.
Pamiętacie o tym,zastanówcie się dwa razy zanim coś powiecie,bądż napiszecie.
Pamiętacie o słowie przepraszam korzystacie z niego.
Sałatka dedykuje dla przyjaciół prawdziwych i tych mniej z nadzieją ze kiedyś będą tymi prawdziwymi.
Składniki na dwie porcje
- 2 piersi z kaczki
- rukola
- pomarańcza
- granat
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 1 cytryna
- 1/2 rosołku drobiowego
- 6 łyżek soku ananasowego
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
- szczypta chilli Kamis.
- 50 ml miodu
- 2 gożdziki
- kora cynamonu
- kardamon
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 50 ml soku z pomarańczy
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 10 g masła
Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać pozostałe składniki wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy pierś/kaczki/zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut.
Pomarańczę obieramy ze skórki,filetujemy.Owoc granatu kroimy na pół łuskamy owoce.
Na talerzu układamy rukolę,kawałki piersi z kaczki,fileciki z pomarańczy posypujemy owocami granatu.pierś posypujemy grubą solą. Dressing z miodem i korzeniami Miód i maslo dodać przyprawy, przełożyć do garnka,dodać korzenie i zagotować odstawić do wystygnięcia dodać olej rzepakowy, sok z pomarańczy doprawić do smaku solą i pieprzem. .wymieszać przecedzić polać sałatkę
Całość delikatnie spryskujemy dressingiem.
4 komentarze:
pysznie wygląda:) jakoś zawsze dodawałam kurczaka:) trzeba sobie odmienić, z ciekawości spróbuję kaczkę:)
Moli,jak Ty ładnie napisałaś,musiało Cię rzeczywiście zaboleć.Mam to szczęście,że nie doświadczyłam takiego uczucia,ale sałatkę bym zjadła.
Pozdrawiam serdecznie:)
Tak czasami w życiu bywa,Poznając nową osobę daję jest duży kredyt zaufania, z czasem maleje, później go brak.Zawiodłam się na dwóch osobach,tylko dla jakich celów?Jak trudno to zrozumieć,a może jestem za bardzo wrażliwa.Pozdrawiam cieplutko
Koniecznie bo jest pysznie, ja zamieniałam kurczaka na kaczkę i nie żałuję,teraz u mnie dominuje kaczka. Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz