Dietetyczna pierś z indyka z szynkowara

W sklepach wędliny dobrej jakości nie znajdziemy, a tym bardziej dietetycznej. Odrobina chęci i możemy zrobić w domu. Pyszną dietetyczną pierś z indyka,  pozbawioną polepszaczy i sztucznych konserwantów. Pierś wyszła delikatna w smaku, dietetyczna o cudownym zapachu. Bez tłuszczu dla osób odchudzających się, dzieci. Idealna na śniadanie, na obiad, kolację. Będąc na diecie pierś była składnikiem wielu potraw . 


Składniki 
  • 80 dag piersi z indyka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka przyprawy do indyka 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny 
Wykonanie 
Pierś z indyka  dokładnie myjemy, osuszamy. Tak przygotowaną pierś posypujemy z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Doprawiamy je do smaku  pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Pierś wkładamy do szynkowara ,posypujemy delikatnie żelatyną i następnie zamykamy szynkowar. Do garnka wlewamy wodę na dno władamy ściereczkę, zagotowujemy. Wkładamy szynkowar gotujemy pod przykryciem, kontrolując przy użyciu termometru. Wyjmujemy szynkowar z garnka, studzimy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Rano wyjmujemy naszą pierś z indyka.
Smacznego:)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Temperatura? Czas gotowania?

Anonimowy pisze...

Temperatura? Czas gotowania?