Dietetyczna pierś z indyka z szynkowara
W sklepach wędliny dobrej jakości nie znajdziemy, a tym bardziej dietetycznej. Odrobina chęci i możemy zrobić w domu. Pyszną dietetyczną pierś z indyka, pozbawioną polepszaczy i sztucznych konserwantów. Pierś wyszła delikatna w smaku, dietetyczna o cudownym zapachu. Bez tłuszczu dla osób odchudzających się, dzieci. Idealna na śniadanie, na obiad, kolację. Będąc na diecie pierś była składnikiem wielu potraw .
Składniki
Pierś z indyka dokładnie myjemy, osuszamy. Tak przygotowaną pierś posypujemy z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Doprawiamy je do smaku pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Pierś wkładamy do szynkowara ,posypujemy delikatnie żelatyną i następnie zamykamy szynkowar. Do garnka wlewamy wodę na dno władamy ściereczkę, zagotowujemy. Wkładamy szynkowar gotujemy pod przykryciem, kontrolując przy użyciu termometru. Wyjmujemy szynkowar z garnka, studzimy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Rano wyjmujemy naszą pierś z indyka.
Smacznego:)
Składniki
- 80 dag piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do indyka
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki żelatyny
Pierś z indyka dokładnie myjemy, osuszamy. Tak przygotowaną pierś posypujemy z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Doprawiamy je do smaku pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Pierś wkładamy do szynkowara ,posypujemy delikatnie żelatyną i następnie zamykamy szynkowar. Do garnka wlewamy wodę na dno władamy ściereczkę, zagotowujemy. Wkładamy szynkowar gotujemy pod przykryciem, kontrolując przy użyciu termometru. Wyjmujemy szynkowar z garnka, studzimy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Rano wyjmujemy naszą pierś z indyka.
Smacznego:)
2 komentarze:
Temperatura? Czas gotowania?
Temperatura? Czas gotowania?
Prześlij komentarz